Popkoor Akkoor

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Nieuws

Home de Man/Vrouw met de Hamer Rinze Ytsma, dirigent Popkoor Akkoord
Rinze Ytsma, dirigent Popkoor Akkoord
14 augustus 2018

SURHUIZUM – “Met mijn 24 jaar ben ik inderdaad nog niet bijzonder oud. Zeker niet voor een dirigent. Ik zit dan ook nog in de afronding van mijn studie. Of ik die niet eerst af had moeten ronden? Het enthousiasme voor het vak is zo groot dat ik alvast ben begonnen met dirigeren. Al moet ik zeggen dat de studie er wel onder geleden heeft.


Popkoor Akkoord uit Surhuizum is het derde koor waar ik voor sta. Ik had al een zeemanskoor uit Surhuisterveen onder mijn hoede en samengesteld muziekkoor in Drogeham, mijn woonplaats. Drie is best druk, maar wel goed te behappen. Het speelt zich voornamelijk af in de avond. Overdag richt ik mij op het verzorgen van lessen muziek op basisscholen. Het één heeft zeker met het ander te maken en vult elkaar ook aan. Ik maak van mijn hobby mijn werk en ben daar gelukkig mee.


De mensen van Popkoor Akkoord kenden mij al, en vice versa. Als drummer ben ik weleens ingevallen bij het koor en ook had ik contacten met de voormalige dirigent. Toen hij wilde stoppen vroeg hij mij of ik oren had naar de positie van dirigent. Dat wilde ik wel waarop ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe dat is afgelopen is bekend, anders had ik hier nu niet in deze rubriek gestaan.


Er is zeker een verschil tussen een zeemanskoor en een popkoor. Het grootste verschil zit hem in de leeftijd en de daarbij behorende mogelijkheden en onmogelijkheden. Een zeemanskoor bestaat voornamelijk uit oudere mensen. Zij willen lekker gezellig samen zingen en niet te veel poespas. Je hoeft niet continue met nieuw materiaal aan te komen om in te studeren. Bij Popkoor Akkoord is dat wel het geval. Daar willen ze graag leren en nieuwe wegen verkennen. Het is ook een groot koor met veel mogelijkheden. Ja, spijt heb ik zeker niet van mijn sollicitatie.


De toekomst. Tja… Ik ben ambitieus en zit vol grote plannen. Wat mij leuk lijkt is 

ooit nog eens heel veel mensen tegelijk laten zingen. Duizend mensen in één keer lijkt mij een mooi streven. En waarom ook niet. Zang komt van binnenuit en geeft een boost. Het kan alleen maar goed gaan.


Met Popkoor Akkoord staan wij 15 september in Surhuisterveen, tijdens het jaarlijkse Korenfestival. In november staat er een groot optreden op het programma; het Top 2000 concert. Maar daarover hoort men na de zomer nog veel meer!”

Op 7 juni 2018 onder toeziend oog van het gehele koor zette Rinze Ijtsma uit Drogeham, onze nieuwe dirigent, zijn hantekening.

Op 31 mei 20018 nam onze vertrouwde dirigente Sietske Smid op eigen verzoek na bijna 9 jaar afscheid van ons koor.

Op deze laatste oefenavond werd op een gezellige en waardige wijze afscheid van haar genomen. Ze ontving naast de nodige attenties ook het erelidmaatschap.
Op donderdag 7 juni begint dirigent Rinze IJtsma uit Drogeham als haar opvolger.

Popkoor Akkoord zal in november 2018 een Top2000 concert geven. De repetities ervoor zijn in volle gang, want het repertoire ervoor wordt sterk uitgebreid

Op zaterdag 9 december 2017 waren  wij aanwezig op de kerstmarkt in Buitenpost in de Mariakerk

           Imagine

           You raise me up